Vaak volkomen kapot en zeer emotioneel kwamen ze donderdag over de streep. De zeven ALS-patiënten en alle andere honderden wielrenners en (hard)lopers die de Mont Ventoux bedwongen. Maar het is ze gelukt: 22 kilometer klimmen op de Kale Berg om geld in te zamelen in de strijd tegen ALS.

“Heftig, mooi en onvoorstelbaar emotioneel.” Zo omschreef 3JS-zanger Jan Dulles zijn zware wandeltocht, die liefst vier uur duurde. Soortgelijke woorden kwamen uit de mond van zijn collega Jaap Kwakman. Het avontuur van 3JS-zanger Jan de Witte was ook bijzonder. Hij fietste in 5,5 uur omhoog, samen met ALS-patiënt Theo Rommen. Rommen werd aangeduwd door zijn broer en ‘team isla’ en beiden barsten op de top in tranen uit. De Tour du ALS was opnieuw voor heel veel deelnemers een ‘life changing experience’.

3JS op de top van de Mont Ventoux na hun beklimming

Johnny Hoogerland
Oud-wielrenprof Johnny Hoogerland ging twee keer de Mont Ventoux op. Hij deed dit samen met zijn kersverse vrouw Gerda. De twee trouwden zes dagen voor de beproeving op de berg. “Die mensen, hun verhalen, emotie en doorzettingsvermogen. Ik vind het heftig”, reageerde Hoogerland na afloop. Zijn vrouw Gerda is oud-marathonschaatster. Samen steunden ze onderweg tientallen deelnemers. “Dat was zo mooi om te kunnen doen”, aldus de Groningse.

Geld voor onderzoek hard nodig
De organisatie maakt binnenkort bekend hoeveel geld er in totaal is opgehaald door alle deelnemers en hun supporters. “Er lopen nog acties door. De tussenstand is 540.000 euro”, zegt Gert-Jan Pijl, initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Tour du ALS. “We zijn hier zo blij mee. Ongelofelijk.”
Het is geld dat Stichting ALS Nederland zeer goed kan gebruiken om onderzoek te financieren naar deze nog altijd dodelijke ziekte. Gorrit-Jan Blonk, directeur-bestuurder van Stichting ALS Nederland: “Ook dit jaar heeft dit prachtige sportieve evenement weer geleid tot een enorm donatiebedrag. Mede hierdoor kunnen wij noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek naar ALS mogelijk maken. Een absolute topprestatie van alle deelnemers.”

Patiënten
Extra bewondering was er donderdag voor de zeven ALS patiënten die deelnamen en over de finish kwamen:

  • Erik Stormink (47) uit Gorssel
  • Nicky vd Eijnden (31) uit Helmond
  • Marieke Bakker (30) uit Vleuten
  • Theo Rommen (38) uit Diessen
  • Aad Ottervanger (65) uit Rotterdam
  • Jan Kramer (43) uit Hendrik Ido Ambacht
  • Geer Petit (57) uit Maarheeze

Volgend jaar is de Tour du ALS op donderdag 31 mei. Inschrijven kan vanaf september.

Johnny Hoogerland komt terug van de top om een ALS-patiënt omhoog te duwen