Erik Kamphorst

1,5 jaar lang konden ze maar niet ontdekken wat Erik Kamphorst precies had, maar op 26 februari 2015 kreeg hij de definitieve diagnose: ALS. Erik was zijn hele leven al een echte sporter geweest, die niet zomaar bij de pakken neer ging zitten, en wilde daarom zich meteen inzetten voor ALS. Zijn eerste doel was een mountainbiketocht in Italië, genaamd ‘Ledro4Life’. Een mountainbiketocht in het gebied Valle Di Ledro in Italië, waarmee dus ook geld wordt ingezameld voor ALS net als de Tour. “Het was een behoorlijke uitdaging van 45 kilometer en beklimmingen tot 1800 meter, maar het was prachtig om mee te maken.” Daarna sprong Erik meteen in de volgende uitdaging. In juni vertelde Ineke Zaal hem over Tour du ALS. Hij zat al snel met een aantal goede vrienden (6 in totaal) om de tafel en besloten om mee te doen aan de jubileumeditie van Tour du ALS. “We wilden niet met een te grote groep deelnemen om het gemoedelijk en persoonlijk te houden.” Tussendoor deed zijn vrouw Esther ook nog ‘even’ mee met de ALS City Swim. Op deze manier wilden zij zich samen op een sportieve manier inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen om deze genadeloze ziekte te bestrijden.

Militair

“Tour du ALS leek mij een enorme uitdaging. Het zal afzien worden, maar dit heb ik in mijn werk en in mijn vrijetijd met sport ook altijd gedaan.”

Erik heeft namelijk vroeger altijd als militair gewerkt. Zijn oud-collega’s steunen hem in zijn strijd tegen ALS. Zij waren aanwezig in Italië en vormen nu een groot gedeelte van het team, waarmee Erik de strijd aangaat op de Mont Ventoux. Daarnaast levert Defensie ook nog tenten, tafels en stoelen voor Tour du ALS.

Tandem

Aangezien Tour du ALS een pittige uitdaging is en al helemaal voor een ALS-patiënt, zijn Erik en zijn collega’s al vanaf februari in training. Op dat moment kreeg Erik van Stichting ALSopdeweg! een tandem om samen met een collega te gaan fietsen. “Omdat ik zo snel achteruitging, werd het al snel te gevaarlijk om op een tandem te blijven fietsen. Toch wilde ik nog steeds deelnemen aan Tour du ALS en heb ik een Hase Pino aangevraagd.” Een Hase Pino is een speciale tandem waarbij de persoon vooraan liggend fietst. “Deze waren echter allemaal uitgeleend bij ALSopdeweg!. Via Ruud de Poorter ben ik via een andere weg toch aan een Hase Pino gekomen. Er is een particuliere Hase Pino voor mij beschikbaar gesteld, waarop ik mijn training kon hervatten. Fantastisch!”

Foto verhaal Erik Kamphorst

De organisatie heeft het ook mogelijk gemaakt dat de zoon van Erik, Daan Kamphorst, mee kan om het team van Erik, The Warriors, te volgen van achterop de motor. Zijn zoon maakt namelijk een documentaire over Erik. In de documentaire is te zien hoe Erik zijn laatste fietstochten en leuke uitstapjes maakt, maar ook hoe hij diepe gesprekken voert, zijn laatste stappen zet en uiteindelijk zijn laatste woorden zegt. Voor zijn zoon is de emotionele documentaire een manier op met de ziekte van zijn vader om te gaan. Hij kan er zijn gevoel in kwijt en wil je laten voelen hoe het is om je vader op deze verschrikkelijke manier langzaam te zien aftakelen.

Makkelijker dan gedacht

Het team zag wel op tegen het inzamelen van 1.500 euro per persoon om deel te nemen aan Tour du ALS. Het ging echter veel makkelijker dan gedacht. “We zaten al snel op het bedrag van 9.000 euro door de acties ‘Fiets ALS de Wereld uit’ en ‘Sporten voor ALS’ die door twee vrienden hier in Zeewolde werden georganiseerd. Daarnaast ontvingen we een grote donatie van Spring Produkties.” Inmiddels zit het team al ruim over de 10.000 euro en ze willen nog meer geld inzamelen.

Op 1 juni vertrekken ‘The Warriors’ met al hun supporters richting Frankrijk. Ze verblijven met zijn allen op een camping in de buurt. Ook reist de lokale Omroep Zeewolde naar Frankrijk af om een verslag te doen van het verhaal van The Warriors en hun uitdaging op 3 juni.

“Wij kijken er allemaal erg naar uit en zijn klaar voor onze uitdaging. Let’s beat ALS together.”